Zoek Product
 
Nieuw
Nieuwsbrief

Wil je zo nu en dan foto- en videotips en exclusieve aanbiedingen en in je mailbox?


 
X
Je naam:
Je emailadres:
BonjourFoto How-to De Beste Tips Voor Newbornfotografie!

De Beste Tips Voor Newbornfotografie!


Newbornfotografie, oftewel het fotograferen van pasgeboren baby's is een leuke maar aparte tak van sport. Je hebt weinig hulpmiddelen nodig (geen grote flitsset) maar wel veel geduld. Hieronder vind je de beste tips die we konden bedenken voor jouw newborn fotoshoot!


Het hele assortiment newborn accessoires bekijken?

Bij BonjourFoto.nl vind je vele leuke props voor newborn shoots, maar ook flitslicht en daglichtsets om het mooi en professioneel te belichten. Klik hiernaast om het assortiment te bekijken!


1. Maak goede afspraken

Allereerst spreek je af hoeveel foto's je gaat maken en hoe lang je daar over denkt te doen. Newbornshoots duren vaak vrij lang: je kunt zomaar uren bezig zijn voor een handvol foto's. Maak dit meteen duidelijk, want iemand die niet behept is met fotografie, kan denken dat je binnenkomt, een paar perfecte kiekjes schiet en na een half uur en een bak koffie weer verdwijnt. Dat werkt dus (helaas) niet zo.

Spreek ook goed wat voor soort foto's je gaat maken. Newbornfotografie kent een aantal verschillende stijlen. Grofweg kun je het onderverdelen in geposeerde foto's, natuurlijke foto's en meer "reportage" achtige foto's. In mijn omgeving zijn de laatste tijd veel baby's geboren en nog steeds onderweg. Uiteraard wordt er over van alles en nogwat gepraat, waaronder ook babyfoto's en newbornshoots. Hierbij heb ik gemerkt dat smaken enorm verschillen. De één geniet van een geposeerde foto, de ander vindt dat onnatuurlijk en kitscherig. Het is dus belangrijk dat je goed afstemt met je opdrachtgever(s) welke stijl ze het mooist vinden (of een mix van stijlen).

Geposeerde foto's
Deze stijl is momenteel erg populair. De baby wordt in een gestyleerde, aangeklede omgeving gelegd en in een bepaalde houding gelegd. Het resultaat is een prachtige foto van een baby zoals je die nog nooit hebt gezien - maar dat laatste is wel een smaakkwestie: juist omdat je de baby in een houding legt, waar hij normaal gesproken nooit in zou gaan liggen, lijkt het erg onnatuurlijk en gekunsteld. Sommige mensen vinden het vreselijk schattig, anderen vinden het vreselijk kitsch.

Natuurlijke foto's
Het grootste onderscheid met de geposeerde foto's is dat je de baby niet in een bepaalde houding kneedt. Natuurlijk kun je wel een armpje of een beetje verleggen als dit mooier uitkomt, maar deze stijl ziet er natuurlijker uit.

Moet een baby dan niet met de armpjes over elkaar, handjes onder de kin etc.? Als jij en je opdrachtgever dat willen, prima! Maar bedenk dat je voor een mooie babyfoto weinig nodig hebt. Als je de baby goed belicht en een kleine scherptediepte hanteert, is jouw foto al tien keer mooier dan wat de gemiddelde ouders zelf van hun kroost maken met hun Kruidvat-digicam uit 2004. Een baby is van zichzelf al prachtig; met een paar simpele technieken heb je zo de perfecte foto.

Reportagefoto
Hiermee toon je vooral de baby in zijn omgeving en in het gezin. De achtergrond kan een portable achtergrondsysteem zijn, maar ook minder abstract: je mag gewoon de woonkamer, slaapkamer, etc. laten zien. Houd hier echter ook een kleine scherptediepte aan zodat de achtergrond mooi wazig wordt en niet teveel afleidt van het onderwerp. De nadruk ligt hier op de liefde van de vader(s) en/of moeder(s) voor hun spruit en het mooie is, dat je dit moeiteloos kunt vastleggen. Verse ouders kunnen de eerste week niet anders naar hun baby kijken dan smoorverliefd. Later wordt dat een mix van verliefdheid en vermoeidheid, dus je wilt niet te lang wachten met je newborn shoot :)

2. Wanneer houd je je newborn shoot?

Baby's slapen de eerste weken erg veel, dus hoe eerder hoe beter. Een slapende baby is makkelijker te poseren en in allerlei houdingen te leggen. Newborn fotografie doe je dan ook meestal binnen drie weken na de geboorte.

3. Waar ga je fotograferen?

Als je de baby in zijn eentje wilt fotograferen dan is de slaapkamer van de ouders vaak een goede locatie. Het bed biedt een mooi werkoppervlak, het is zacht maar niet tè zacht, je kunt er allerlei props overheen leggen en er is ruimte rondom het bed voor het opstellen van je verlichting. Ook is er vaak de ruimte om een achtergrond naast het bed te plaatsen (bijvoorbeeld een witte opvouwbare studioachtergrond).

4. Voorbereiding

De ruimte moet warm zijn. Vaak fotografeer je een baby naakt of met slechts een doek om, dus dit is erg belangrijk. Let ook op dat het niet tocht. Pasgeboren baby's kunnen nog moeilijk hun eigen warmte vasthouden, daarom hebben ze de eerste paar weken vaak een mutsje op - ook al is het zomer. De ruimte moet eigenlijk net iets warmer zijn dan je zelf prettig vindt om in te werken. Trek dus zelf geen dikke trui aan.

Fotografeer zo kort mogelijk na een voeding. De baby zal dan snel en tevreden in slaap vallen en als hij/zij nog een keer een oog open doet, niet meteen gaan huilen. Dit is het perfecte moment om met je newborn shoot te beginnen.

Als je de baby naakt wilt fotograferen, trek dan de luier op tijd uit om afdrukken van de rand in de huid te voorkomen (dit geldt trouwens voor alle vormen van fotografie, ook met volwassenen, denk aan afdrukken van sokken en BH-bandjes).

Leg de nodige spulletjes klaar voor het opruimen van "ongelukjes".

5. Prepareer de set

Uiteraard moet de ondergrond voor de baby zacht zijn, maar niet te zacht. Als een baby helemaal wegzakt in kussens voelt hij zich onzeker en heb je kans dat hij gaat huilen. Een baby wil graag goed ondersteund worden. Je kunt goed werken met handdoeken: deze kun je oprollen zodat een baby er tegenaan kan liggen. Je legt er een mooie doek of kleedje overheen voor de finishing touch en klaar. Bij BonjourFoto vind je verschillende doeken en kleden die je hiervoor kunt gebruiken: props voor newbornfotografie

Voorbeeld van gebruik van newborn props: hangmat en bont nest, beide hier te vinden.

6. Keuze voor belichting

Je kunt prima werken met natuurlijk licht, door je set op te bouwen bij een raam. Als dit niet mogelijk is, of er is door weersomstandigheden geen mooi licht, dan moet je zeker wat licht achter de hand hebben.

Dit is voor velen een lastig onderwerp. Op internet zijn mensen het er niet over eens wat de beste keuze is voor newbornfotografie. Je kunt kiezen tussen continulicht (daglichtlampen) of flitslicht (studioflitser of cameraflitser). Discussiepunten zijn o.a. of het licht schadelijk zou zijn voor de ogen en of baby's niet schrikken van flitslicht.

Beide punten zijn totaal geen probleem, want je hebt niet veel licht nodig. Je onderwerp is immers heel klein dus kun je volstaan met een lichte daglichtlampen set (2 x 40W is meer dan genoeg) of een lichte invulflits van je flitser. Daarnaast maak je het licht zacht en diffuus met een paraplu of softbox: baby's fotografeer je niet met hard, direct licht.

Suggesties voor daglichtset
Een daglichtset zoals deze set met 2 x 40W is prima. Het voordeel is dat je op de automaat kunt fotograferen, dus dit is ook voor beginners heel makkelijk werken.

Voor mooie highkey-resultaten zul je misschien toch iets moeten overbelichten dus het is wel handig wanneer je vertrouwd bent met sluitertijd en diafragma-instellingen.

Suggesties voor je cameraflitser(s)
Als je 1 of 2 cameraflitsers hebt ("systeemflitsers") dan kun je deze ook prima inzetten. Wat je nodig hebt is een middel om ze extern aan te sturen en een paraplu of softbox om het licht te verzachten (must!).

Een triggerset voor cameraflitsers vind je hier. Er zijn diverse types van eenvoudig tot uitgebreid. De meer eenvoudige sets kunnen je flitsers alleen laten afgaan, hoeveel licht ze afgeven etc. stel je in op de flitser zelf. De meer uitgebreide (en duurdere) sets kunnen middels TTL de lichtmeting van je camera doorgeven en zo het licht wat de flitser afgeeft, meteen aanpassen. Dat laatste werkt logischerwijs sneller en doeltreffender, maar met wat oefening en ervaring kun je ook goed zonder TTL werken.

Om het licht zachter te maken kun je gebruik maken van deze complete strobist kits waar een paraplu, flitsvoet en statief bij inbegrepen zit. Je kunt ook naar eigen inzicht een set samenstellen met een lampstatief, flitsparaplu en neigkop.

Als je meer wilt weten over het draadloos aansturen van cameraflitsers moet je zeker hier eens kijken:
Strobist-fotografie: de hardware

Suggesties voor studioflitsers
Iedere studioflitser of studioflitsset waarvan je het licht kunt reduceren tot een subtiele invulflits is geschikt voor newbornfotografie. Uiteraard voorzie je je studioflitser van een softbox of flitsparaplu om het licht te verzachten en je kunt aan de slag. Een set die bijzonder geschikt is voor dit werk is de Falcon Eyes MK-180T Studioflitser met Accupack. Hiermee heb je geen stopcontact nodig en is het een kwestie van neerzetten en fotograferen. Vergeet niet een lampstatief mee te nemen om deze accu-flitser op te zetten.

MK-180T portable flitser met accupack, paraplu en draagtas

7. Plaats en richting van het licht

Zoals bij de meeste vormen van (highkey) fotografie werk je ook hier met een hoofdlicht en een invullicht. Het hoofdlicht plaats je naast je en richt je schuin op de baby, het invullicht aan de tegenoverliggende kant maar dan wat meer aan de zijkant. Deze stel je in op ongeveer de helft van het vermogen van het hoofdlicht.

Als afstand houd je 1 tot 2 keer de diameter van de diffuser aan. Heb je er dus een paraplu van 1 meter op zitten, plaats je de flitser 1 tot 2 meter van je onderwerp af.

Doordat je onderwerp heel klein is, is een invullicht vaak niet eens nodig, zeker als je werkt met een grote diffuser (grote paraplu) valt er voldoende licht om de baby heen zodat je weinig tot geen sterke slagschaduwen hebt.

Je kunt ook proberen het licht te bouncen via het plafond.

Meer tips over basis-studio opstellingen en uitgangspunten vind je hier:
Studiofotografie eenvoudig uitgelegd

8. Houd rekening met de tand des tijds

Op veel newborn-foto's zie je baby's aangekleed met attributen die vandaag de dag helemaal hip zijn. Zie hieronder een paar voorbeelden. Vraag je echter wel af, of dit over 20 jaar nog steeds mode is en of de baby dan niet op dezelfde manier naar zijn/haar babyfoto kijkt zoals als wij nu kijken naar de snorretjes van het Nederlands Elftal in 1988. Maak dus niet uitsluitend foto's met de mode van nu en schiet dus zeker een paar foto's zonder, of met meer neutrale attributen.

9. Hanteer een hele kleine scherptediepte

Newbornfotografie is bij uitstek een vorm van fotografie waarbij je een kleine scherptediepte gebruikt. De baby moet scherp zijn en de achtergrond wazig. Dat doe je door een zo groot mogelijke diafragma-opening op je camera in te stellen (oftewel een zo laag mogelijk f-getal). Bijkomend voordeel is, dat de grote opening veel licht vangt en je dus kunt volstaan met weinig (flits)licht.

Stel goed scherp en vergeet niet de zoom-functie op je camera te gebruiken om te kijken of het echt haarscherp is.

10. Plaats de moeder achter je

Als de baby wakker wordt is het prettig als er een aangenaam herkenningspunt in zijn omgeving is. Plaats daarom de moeder achter jou zodat de baby meteen mooi richting de lens kijkt.

11. White noise

Dit is in Nederland nog niet zo heel bekend, maar op buitenlandse fora kom je deze tip steevast tegen als het gaat over baby's fotograferen: zorg dat je, als dat nodig is, white noise kunt afspelen. White noise is simpelweg ruis uit een speaker. Baby's worden hier rustig van, doordat het lijkt op het geluid wat ze hoorden in de baarmoeder. Het schijnt dat je hiermee zelfs de moeilijkste huilbaby's kunt kalmeren.

Meer hierover lees je op deze Nederlandse pagina. Op Youtube is een filmpje te vinden met 10 uur aan white noise, meer dan genoeg dus. Je kunt het gewoon afspelen op je smartphone.

12. Pak je macrolens voor de details

Leg die kleine handjes en voetjes vast van dichtbij. Pak dus je macrolens! Hiermee krijg je vrijwel automatisch al die mooie kleine scherptediepte en krijgen de details dus alle aandacht.

Heb je geen macrolens? Dan kun je een normale (zoom)lens eenvoudig upgraden tot een lens met een kwaliteit die bijna niet van een "echte" macrolens is te onderscheiden. Gebruik hiervoor de achromatische voorzetlenzen van Marumi. Je vindt deze onder macro fotografie.

13. Oefen met een pop of ander object

Als een baby slaapt is het niet zo erg, maar een wakkere baby vindt een fotoshoot niet zo heel lang leuk. Als je van die tijd dan ook nog lang bezig bent met het instellen van de belichting, is dat verloren tijd. Oefen dus met een pop of ander object, al is het maar een tros bananen (zelf een keer geprobeerd, werkte prima!)

14. Nabewerking

De huid van een baby is nog erg dun en daardoor nogal rood en vaak wat vlekkerig. Zonder van de baby meteen een Nikki Minaj te maken, die waarschijnlijk door haar eigen moeder niet meer herkend wordt, kan een beetje Photoshoppen geen kwaad om de huidtinten wat neutraler te krijgen. Een geweldige tutorial vind je hier. Hiermee maakte ik, even quick &dirty onderstaande bewerking. Boven is origineel, onder een ietwat opgepoetste versie.


15. Oudere baby's fotograferen

Het grote verschil met newborn baby's en baby's van een paar maanden is: ze slapen minder, hooguit nog 1 of 2 dutjes per dag. Ze zijn vaak wakker en doen hun eigen ding. Ze zijn dus absoluut niet meer in een bepaalde houding te leggen zonder dat ze wakker worden. Daar staat tegenover dat het al echt persoontjes aan het worden zijn: ze kunnen lachen, wat natuurlijk prachtige foto's op kan leveren.

Ze zijn zich zeer bewust van hun omgeving. Wees niet bang dat ze schrikken van flitslicht, dat is totaal het probleem niet. Het is eerder de vreemde, gekke omgeving die ze raar vinden. Een kale witte papierrol, rare grote witte paraplu's... Als je de baby dus klaarlegt/zet om te fotograferen, laat hem vooral een tijdje met een vertrouwd speelgoed/knuffel spelen om te wennen. Anders krijg je dus een reactie zoals bij onderstaande meneer. :)

16. Wees geduldig

Het is al genoemd, maar newbornfotografie vereist veel geduld. Blijf proberen en oefenen. Veel succes.

En zoals altijd: heb je mooie resultaten behaald met flitsers, lampen of andere fotospulletjes van onze site, stuur gerust je mooiste foto's door!


Het hele assortiment newborn accessoires bekijken?

Bij BonjourFoto.nl vind je vele leuke props voor newborn shoots, maar ook flitslicht en daglichtsets om het mooi en professioneel te belichten. Klik hiernaast om het assortiment te bekijken!


Vond je dit artikel waardevol?

Deel het met vrienden of geef je waardering in sterren!


218
com_content.article
(19 stemmen)
De Beste Tips Voor Newbornfotografie!5 van 50 gebaseerd op 19 stemmen.


 

Email met tips, how-to's en acties?

Wil je zo nu en dan foto- en videotips, exclusieve aanbiedingen en instructievideo's in je mailbox?
Klik dan hieronder. Wij houden ook niet van een volgestorte mailbox, dus met 'zo nu en dan' bedoelen we ook echt 'zo nu en dan' en dus niet 'drie keer per dag' ;-)


 
X
Je naam:
Je emailadres:
Winkelwagen
Winkelwagen
Je winkelwagen is momenteel leeg.

Bonjourfoto is:

Kwaliteit sinds 2010
Groot assortiment
Veilig betalen
Lage verzendkosten
Snel thuisbezorgd
Persoonlijk advies
Kennis & Knowhow
2 jaar garantie
14 dagen bedenktijd
Unieke controleservice*
Klantbeoordeling: 9,4

Nieuwste Reviews
5 STARS
Super snelle softbox, beter dan de oude, (die was ook kapot vandaar de nieuwe) maar dit werkt top.
- Erik Mulder
5 STARS
Nou, hij is binnen hoor, sinds gisteravond. Getest en compleet en het draait als een zonnetje. Zelfs de draadloze trigger, waarvan ik niet zeker wist of die voor de Canon geschikt was, is prima. Dank voor de snelle levering!
- Jan van der Knaap
Socials


Algemene Voorwaarden   •   Disclaimer   •   Privacy   •   Reparatie / Retour / Ruilen   •   Links   •   Jouw account